browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Connemaraponnyn

Connemaraponnyn är en hästras som ursprungligen härstammar från området Connemara på västra Irland. De flesta connemaror har en mankhöjd mellan 135 och 148 cm, men det är inte ovanligt att den växer över ponnymåttet. Connemaran är en populär häst för unga ryttare och har världsrykte som en bra hopphäst men är även en bra dressyrhäst. Connemaror är också mycket framgångsrika i fälttävlan och körning.

Man vet via utgrävningar att det funnits ponnyer på Irland sedan urminnes tider. Liksom de flesta andra ponnyraser har rasen påverkats av andra raser av olika folkslag som koloniserat Irland. Det som skiljer connemaraponnyn mot många andra raser är att den är påverkat av spanska hästraser. Enligt legenden bildades rasen när spanska armadan förliste utanför Irlands västkust år 1588. Spanska hingstar simmade i land och blandade sig med de inhemska ponnyerna.

I början på 1900-talet användes begreppet connemara ganska löst och var ett namn på de flesta lokala ponnyer på Irland. Då byarna var små och ganska isolerade kunde ponnyerna se olika ut från by till by. En del connemaror gick halvvilda och fångades in vid behov. De halvilda hingstarna gavs tillfällen att tjuvbetäcka andra hästar och ponnyer. Många undermåliga hingstar användes också i den helt oorganiserade aveln. En kommission tillsattes för att få bukt med problemet.

1923 startades Connemara Pony Breeders Society. Stamboken öppnades år 1924 och den första stamboken innehöll nio hingstar och 93 ston. För att uppmuntra aveln av connemaran anordnade föreningen utställningar och föreningen ägde själva de flesta hingstarna som stationerades ut i lämpliga områden. Under mitten av 1900-talet infördes nytt blod i connemaran genom att man registrerade olika connemarakorsningar, bland annat korsningar med engelska fullblod, arabiskt fullblod och irish draught. Detta gjordes för att undvika problem med inavel och för att göra rasen lämplig för ridsportens alla grenar. 1964 stängdes stamboken och sen dess har inga korsningar eller ponnyer med okänd härstamning förts in i stamboken.

Connemaran användes tidigare mest som körhäst eller till lättare jordbruk. Ett gott lynne var en nödvändighet för att fungera i det dagliga arbetet i de många gånger barnrika familjerna. På lördagskvällarna tävlade man i galopp på Connemaras stränder och på söndagen åkte man till kyrkan i en vagn dragen av connemaraponnyn.

Efter ridsportens genombrott under 1900-talet blev connemaraponnyn populär som ridhäst för större barn. Rasen har exporterats världen över och det bedrivs avel i många länder. Allt hårt arbete för att utveckla connemaran har lett till en ponny av hög klass som är lika populär bland barn som bland vuxna.