browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Inför ungponny SH i hoppning

Posted by on 2013/11/18

På torsdag börjar ungponny SM i hoppning. I helgen går också inomhus SM. Vi har gjort en djupdykning i startlistorna.

I kat C och D startar 10 connemaror. Det är femåringarna Dolan Tina Lass, Finbar, Holmtebo Winding Rose och Jasmine Bell. Bland sexåringarna startar Bjennesby Shania, Foxtown Elderberry, Snowy Dawn och Tomasson Breeze. Poetic Kelly ska försöka försvara sin titel från i fjol bland sjuåringarna tillsammans med Lofty Rose of Tralee.

Av de som är anmälda är 61 % ridponnyer och korsningar av alla möjliga olika slag. De är införda i allsköns olika stamböcker. Påfallande ofta ser man europeiska varmblodshingstar i stamtavlorna. Åtminstone nio av dem har en rejäl dos connemarablod i ådrorna. De renrasiga connemarorna utgör 16 % av startfältet och connemara är därmed näst största ras. Tredje största ”ras” är de med okänd härstamning. De utgör 11 %. Det som man kallar för Mountain & Moorland utgör 26 % av anmälda ponnyer.

Av de anmälda ungponnyerna är 65 % födda i Sverige och 16 % på Irland. Resterande procent delas av Danmark, England, Holland och Polen.

I SM-klasserna är fördelningen en annan. Fortfarande gäller statistiken C och D ponnyer eftersom det är det som är intressant ut connemarasynpunkt. Största ”rasen” där är okänd. Hela 62% har okänd härstamning. Ridponnyer/korsningar utgör 22%. Connemarorna tar 11 % av kakan och i övrigt är en new forest och en haflinger anmäld. Det man kallar Mountain & Moorland är 13 %.

I SM klasserna kommer 47 % av hästarna från Irland. Sverige  är näst största uppfödarland med 24 %. Holland har 11 % och resten delas av Frankrike, Tyskland, Danmark och England.

Framtiden för SPAFs ungponnychampionat diskuteras. De som dragit det största lasset med detta genom historien är svenska uppfödare av renrasiga ponnyer i det flesta fall sk Mountain and Moorland. I detta ungponny-SM är det 10 st ponnyer som är svenskfödda och tillhör Mountain & Moorlandraser fördelade på tre årgångar. Femtiotvå stycken är något annat. I riktiga SM är det 4 st av 45 som är svenskfödda och Mountain & Moorland.

Comments are closed.