browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Inget kryphål

Posted by on 2013/03/23

Kritiken mot den stambokindelning som moderföreningen har bestämt och som alla dotterföreningar måste följa blir allt hårdare. Kritiken kommer såväl från uppfödare på Irland som uppfödare i andra länder Systemet är inte genomtänkt och ger en del underliga konsekvenser.

Med avelsvärderingen i färskt minne aktualiseras ämnen på nytt och det är fortfarande många som inte förstått systemet. Läs vårt inlägg ”Stamboksregler för dummies” om du behöver uppdatera dig på hur det fungerar.

Det spelar ingen roll om en hingst är RC eller RCB. Avkommorna har exakt samma rättigheter. Faktum är att det inte ens behöver vara en hingst. Det går lika bra att uppgradera en valack.

Om du vill komma billigt undan, använd din icke avelsvärderade hingst i avel. När du tycker att det räcker med avkommor, kastrerar du din hingst. Sedan ansöker du om att få byta avdelning för din valack. En valack behöver inte visas. Alla som inte är BEC eller för stora hamnar i class 1, resten i class 2. Vips har du uppgraderad valack och alla avkommor med class 1 eller 2 mammor har fulla rättigheter.

Ett kryphål kanske du tänker, men nej, irländarna har inget gjort för att täppa till det. Och det kanske är bra. Drumcong Finn är en valack som varit mycket duktigt på tävlingsbanorna här i Sverige. Som åring tjuvbetäckte han tvåårstoet Drumcong Cloud. Resultatet av denna tjuvbetäcking blev Longstone Silver Shadow. Han är class 1 hingst med 35 registrerade renrasiga avkommor.

Däremot kan tyvärr aldrig duktiga hopphingsten Little Finnegan de la Praz bli vare sig class 1 eller 2, då hans mor inte är inspekterad. Ovisade hingstar kan bli valacker men ovisade ston förblir ston. Extra ologiskt blir systemet med att stona måste vara inspekterade med tanke på att i princip alla ston som klarar färg och mankhöjd blir class 1 och resten blir ju class 2 med exakt samma rättigheter.

Comments are closed.