browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Faran över

Posted by on 2017/03/31

Alla connemaravänner kan andas ut. Nu finns det en avelsorganisation för connemara igen.

Svenska Connemarasällskapet har som alla vet fått skarp kritik av Jordbruksverket för att de är inkompetenta och arbetar ineffektivt. Det resulterade i att Jordbruksverket drog in deras tillstånd den 21 februari. SCS har sedan i veckor försökt få tillbaka tillståndet. Det har dock varit helt utan framgång.

Efter att några i nätverket connemara.nu bevistat den mest avslagna avelsvärdering av hingstar någonsin och tagit del av den stora oro som fanns i uppfödarleden beslutade vi oss för att vi var tvungna att agera.

Under en intensiv timme skrev vi ihop våra plan- och riktlinjer och sände in dem till Jordbruksverket. De fanns där redan måndag morgon. Jordbruksverket blev mäkta imponerad av hur effektivt vi arbetat. Jordbruksverket var också imponerad av vilken kompetens och långa erfarenhet som finns inom connemara.nu.

Därför var det inga problem för Jordbruksverkets enhetschef att som sin näst sista arbetsuppgift på verket skriva under connemara.nus godkännande som avelsorganisation. Eftersom Jordbruksverket endast skickar beslut per post och vi därmed inte har beslutet i vår hand kan vi inte publicera det är förrän på måndag.

Vi har haft väldigt lätt att kommunicera med Jordbruksverket och har väldigt svårt att förstå att det varit så svårt för SCS. Kommunikationen har vi givetvis skött själva. Vi ser ingen anledning till att behöva anlita ett juridiskt ombud för sådana enkla frågor. Vi löste det på 5 dagar. SCS har inte klarat det på 15 månader.

Den avgående enhetschefen på Jordbruksverket tyckte säkert också att det var skönt att som sin sista arbetsuppgift på verket kunna avsluta den gamla surdegen Svenska Connemarasällskapet. Eftersom Jordbruksverket enligt regelverket har rätt att avslå en ansökan om att vara avelsorganisation om det redan finns en avelsorganisation för rasen, och nu connemara.nu är godkända behövdes det en mycket kort motivering för att avslå SCS ansökan. Saken är för alltid ur världen.

Gladast av alla var nog trots allt den nya enhetschefen som slapp sätta sig in i detta evighetslånga ärende och en massa tråkiga samtal från sura connemaratanter. På stående fot lovade enhetschefen att alla Jordbruksverkets flaggor kommer att hissas idag. Dessutom är alla välkomna på tårta i Jordbruksverkets nya foajé mellan 14 och 16 idag den första april 2017.

Vi kommer naturligtvis, kommer du? Mycket tårta blir det……

Givetvis var detta ett aprilskämt. Vi har inga ambitioner att bli avelsorganisation.

Comments are closed.